6 Aralık 2014 Cumartesi

Keş Kızartması

Genel Bilgiler
Keş süzmeyoğurttan yapılan sert bir çökelektir. Yoğurt tülbent içinde iyice süzülür.Daha sonra bir ağırlık altında (temiz bir taş) suyun atılımı sağlanır.Daha sonra elle şekil verilir. Bolu ve civarındaki şekli 'sabun kalıbı' formundadır.Yine bu yörede 'katık keşi' adı verilen bir çeşiti de vardır.Şekli topaç şeklindedir. Keş yüksek oranda protein ve kalsiyum, uzun ömürlü olması içinde yoğun tuz içerir.Bazı yörelerde kurut adı da verilmektedir.
Kaynak:http://tr.wikipedia.org/wiki/Ke%C5%9F
Yukarda anlatılan katı keş ile ilgili ibareler. Taze keşi katı yoğurt elde ettikten sonra onu kahvaltılarda kızartarak, çorbalarda süzme yoğurt olarak da kullanabilirsiniz. Bizim katı yoğurdumuz(annem süzme demez hiç,alırken de katı yoğurt diyerek alır) köyden geldi bu sene.Taze keş kızartmsını ailede herkes sevdiği için derin bir helkeye bastı ve üzerine eritilmiş margarin dökerek dondurdu.Böyle daha uzun süre bozulmadan kalabiliyor.

Hazırlama Süresi:15 dk.
Porsiyon Adedi: 3 kişilik

Malzemeler
  • 1 kase süzme yoğurt
  • 1 yumurta
  • Yarım çay bardağı un
  • Tuz
  • Sıvıyağ
Yapılışı
  • Katı yoğurdun içine tuz katılarak yoğurulur.
  • Büyük parçalar alınarak elle şekil verilir.
  • İsterseniz una isterseniz yumurtaya keşin her iki yüzü de batırılır.
  • Tavaya bir miktar yağ alınır ve keş arkası, önlü kızartılır.
  • Sıcak servis edilir.
Afiyetle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder