28 Kasım 2014 Cuma

Fırında Etli Lahana Sarması


Genel Bilgiler

Binlerce yıldır bilinen ve üretilen lahana, hakkındaki söylenceler mitolojik dönemlere dek uzanan bir sebzedir. Şarap Tanrısı Dionisos kendisiyle ve adamlarıyla uğraşan kral Lycurgus’un aklını alır. Deliren kral asmaları kesiyorum diye oğlunu keser. Kendine geldiğinde ne yaptığını anlayıp ağlamaya başlar. Gözyaşlarının düştüğü yerlerde lahanalar biter.(1)
Cato’ya göre lahana ile tüm hastalıkları iyileştirmek mümkündür. Lahana sadece iyileştirici değil aynı zamanda koruyucudur. Lahana en medikal sebzedir. Hem harika, hem ucuzdur. Lahana yemek sindirim için, sindirim sistemini temizlemek için, baş ve göz ağrısı için, dalak şişmesi için, iç organ ve eklem ağrıları için, kolik, hem ishal, hem kabızlık için, uykusuzluk ve melankoli için birebirdir. Lahana ayrıca yaralar, şiş, ezik, ağrılı vücut kısımları, tümörler, çıkıklar, ülserler, nazal polipler üzerine lapa şeklinde de uygulanabilir. Hasta ve bebekler çok lahana tüketen kişinin idrarıyla yıkanmalıdır. İdeal lahana tüketim şekli tuz ve sirke ile hazırlanmış salatadır. (2)




Kaynak:
1.St John JA. Ancient Greeks. P: 3006, Richard Bentley, London, 1844
2.Dalby A. Cato: On Farming / De Agri Cultura. Totnes: Prospect Books, 1998.
Kalori Hesabı:1 porsiyon 318 kalori
Hazırlama Süresi:80 dk.
Porsiyon Adedi:6-8 kişilik
Ülkemizde ekim-ocak ayları lahananın tam tüketim mevsimi.
Malzemeler

  • 1 küçük boy lahana
  • 2 su bardağı pirinç
  • 250 gr kuşbaşı et
  • 1 orta boy soğan
  • Tuz, karabiber,nane
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı biber salçası

Yapılışı

  • Diplerinden kesilerek ayrılan lahana yaprakları yumuşayana kadar kaynayan suda bekletilir.
  • Kuş başı et küçük küçük doğranır.
  • Salçanın üçte biri kullanılacak şekilde tüm malzemeler karıştırılır ve 10 dk. civarı kavrulur.
  • Harç lahanalara eşit şekilde paylaştırılır ve sarılır.
  • Sarılan lahanalar borcama dizilir
  • Kalan salça borcamın yarısını dolduracak kadar su, yarım çay kaşığı tuz, 2 yemek kaşığı zeytinyağla karıştırılıp lahanaların üzerine dökülür.
  • Borcamın üzerine yanmaması için alüminyum folya örtülür ve 250 derece ısıtılmış fırında 60 dk civarı pişirilir.
  • Sıcak servis edilir.


Afiyetle...

İçi hazırladım biraz kavurdum. Fırında iç yavaş pişiyor çünkü.
Lahanaları sarıp borcama dizdim. Üzerini gelecek seviyede salçayla suyu karıştırıp döktüm fırına verdim. Evde alüminyum folyo olmadığından üstünü kapatamadım ben. Yanmaması için kapatılmalı bence. 250 derecede 1 saat kadar pişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder