29 Kasım 2014 Cumartesi

Kıymalı Fellah Köftesi


Genel Bilgiler
Adana, Hatay, Mersin yöresine ait bir yemek olduğu bilinen fellah köftesi farklı isimlerle farklı yörelerde karşımıza çıkmaktadır ancak fellah arapçada çiftçi anlamına gelmektedir; Adana, Antakya, Mersin yörelerindede çiftçilik yapan alevi araplar birbirlerine fellah (Fellah Osman gibi) derlermiş.Yemeğin ismini düşünürsek Adana, Hatay, Mersin yöresine ait olması mantıklı geliyor.

Kalori Hesabı:1 orta porsiyon yaklaşık 300 kalori
Hazırlama Süresi: 60 dk.
Porsiyon Adedi:4-6 kişilik


Malzemeler

  • 200 gr kıyma
  • 3 su bardağı ince bulgur
  • Yeteri kadar sıcak su
  • 1 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 kase yoğurt
  • 3 diş sarımsak
  • 5 dal maydanoz
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • Tuz, pulbiber, nane

Yapılışı

  • Bulgur bir kaba alınır ve üzerini geçmeyecek kadar sıcak su eklenerek 5 dk. şişmesi için bekletilir.
  • Kıyma, salça bir tavada 15 dk . kavrulur
  • Bulgur, un, baharatlar birlikte yoğurulur.
  • Küçük misketler şekline getirilir ve ortasına parmakla bastırılır.
  • Kaynayan suda köfteler haşlanarak süzülür.
  • Maydanozlar ince ince kıyılır
  • Bir kasede sarımsaklı yoğurt hazırlanır.
  • Servis kabına alınan köftenin üzerine sırasıyla maydanoz, sarımsaklı yoğurt,eritilmiş tereyağ ve kavrulmuş kıyma eklenir.
  • Sıcak servis edilir.

Afiyetle...

1 yorum:

  1. tek kelime ile nefis görünüyor....
    sizinki kadar güzel olmasada bu da benim fellah köfte tarifim
    incelerseniz memnun olurum :)

    YanıtlaSil