17 Ekim 2014 Cuma

Kanlıca Mantar Kavurması











Genel Bilgiler
  • Büyüklüğü 5-10 cm kadardır. Mantar gençken ortası hafifçe çukurdur, kenarı içeri kıvrıktır, büyüdükçe ortası daha çukurlaşarak hemen hemen huni şekline döner. Renk turuncudur, açık sarıdan erik sarısına kadar değişir, kenarda 1 mm genişlikte halka halinde açık parlak sarıdır ve belirgindir. Genel görünüşle turuncu ve sarıdan ibaret halkalıdır.
  • Renk bakımından portakal sarısı, dip kısmında sarı beyaz yukarı kısmında şarap kırmızısı turuncudur.
  • Doku: Kızılımsı sarı beyaz renkli, meyve kokulu ve yumuşak, sünger gibidir.  
  • Yetişme yeri ve zamanı: Çam altlarında ve çam ormanı açıklarında, çayırlıklarda, Avrupa da yapraklı ağaç ormanlarında, Türkiye'de Batı Karadeniz ilkbahar ve sonbaharda yağmurlardan sonra görülür.
  • Kanlıca mantarının yemeği, kızartması, turşusu da yapılmaktadır.
Kaynakça: www.tml.web.tr/download/Mantarlar.pdf


Kalori Hesabı: 80 gr mantar 21 kalori
Hazırlama Süresi:20
Porsiyon Adedi:4-6 kişilik




Malzemeler
  • Yarım kilo kanlıca mantarı
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı
  • Mantarların kök kısımları kesilip yıkanır ve süzülür.
  • Süzülen mantarların büyükleri iki üç parçaya gelişigüzel kesilir.
  • Tencerede tereyağ eritilir ve köpürmeye başlayınca mantarlarla tuz ilave edilip karıştırılır.
  • Mantarlar suyunu bırakınca tencere kapağı kapatılır yaklaşık 15 dk civarı kavrulduktan sonra kanlıcamız servise hazırdır.
Afiyetle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder