- Büyüklüğü 5-10 cm kadardır. Mantar gençken ortası hafifçe çukurdur, kenarı içeri kıvrıktır, büyüdükçe ortası daha çukurlaşarak hemen hemen huni şekline döner. Renk turuncudur, açık sarıdan erik sarısına kadar değişir, kenarda 1 mm genişlikte halka halinde açık parlak sarıdır ve belirgindir. Genel görünüşle turuncu ve sarıdan ibaret halkalıdır.
- Renk bakımından portakal sarısı, dip kısmında sarı beyaz yukarı kısmında şarap kırmızısı turuncudur.
- Doku: Kızılımsı sarı beyaz renkli, meyve kokulu ve yumuşak, sünger gibidir.
- Yetişme yeri ve zamanı: Çam altlarında ve çam ormanı açıklarında, çayırlıklarda, Avrupa da yapraklı ağaç ormanlarında, Türkiye'de Batı Karadeniz ilkbahar ve sonbaharda yağmurlardan sonra görülür.
- Kanlıca mantarının yemeği, kızartması, turşusu da yapılmaktadır.
Kalori Hesabı: 80 gr mantar 21 kalori
Hazırlama Süresi:20
Porsiyon Adedi:4-6 kişilik
Malzemeler
- Yarım kilo kanlıca mantarı
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı
- Mantarların kök kısımları kesilip yıkanır ve süzülür.
- Süzülen mantarların büyükleri iki üç parçaya gelişigüzel kesilir.
- Tencerede tereyağ eritilir ve köpürmeye başlayınca mantarlarla tuz ilave edilip karıştırılır.
- Mantarlar suyunu bırakınca tencere kapağı kapatılır yaklaşık 15 dk civarı kavrulduktan sonra kanlıcamız servise hazırdır.
Afiyetle...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder