Aslında araştırmalarıma göre işkembe temizlemenin en kolay yolu işkembeyi patlatmadan bi gün öylece bekletmekmiş. Kurban bayramında tüm bi büyük baş kesiyorsanız ne ala, ya payınız varsa?
Annem klasik yöntem işkembeleri kaynayan suya atar sonra da bıçakla kazırdı. Bu yöntemin sıkıntısı kaynar suda elleriniz yanar, işkembenin pişmemesi için suda çok bekletmezsiniz-ki pişerse tüm mikropları emer- daha çok bilek gücüne dayanır kazıma işlemini uzatırsınız.
Bu bayram iş başa düştü ve işte size çözüm:
İşkembe temizlemenin en kolay yolu kireç kaymağı kullanmaktır. Kireç kaymağını yapı marketlerden hazır alabilir yada toz-taş kireç ile suyu karıştırarak elde edebilirsiniz.
- Kendi payınıza düşen kısmı pisliğiyle poşete koyun ve bir gün (birkaç günde olabilir) bekletin. Bekleyen işkembelerin pisliği akana kadar suyla yıkayın, bu kısım biraz vaktinizi alacaktır. Yıkama esnasında sırt kısmında bulunan yağları da kopararak ya da keserek temizlemeniz faydanıza olacaktır.
- Kireç kaymağını kullanmadan önce ellerinizi korumak için eldiven kullanın yoksa kireç elinizi delebiliyor.Pisliğinden arınan işkembelerin iç kısımlarına kireç kaymağından sürüp ikiye katlayanız. Tüm işkembeleri kireçledikten sonra naylon torbalara koyup ağzını güzelce kapatın. ve 15-20 dk bekletin.
- Bekleyen işkembelerin kirecini suyla akıttıktan sonra bıçak yardımıyla kazıyın ve suyla iyice yıkayın. Ben biraz takıntılı olduğun için bi kaç kez yıkadım.
- Temizlenen işkembelerin suyunu süzdükten sonra poşetleyip dondurucuya attım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder